Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Descentralització: una reforma molt poc radical
 
 El president gal, François Hollande acaba de fer unes propostes per a la reforma de la descentralització que serà objecte d'un projecte de llei presentat al Senat a principis de l'any vinent.
 Clar és que les regions seran encarregades de l'ocupació, de la formació, de l'ajuda a les PIME i de la gestió dels Fons Estructurals europeus però la política social segueix sent la prerrogativa dels departaments , un nivell administratiu inútil que el Partit de la Nació Occitana proposa des de fa molt temps suprimir.
 La transició energètica la compartirien l'Estat i les agrupacions de municipis en absència  injustificada de les regions.
 El reconeixement per als ens regionals i locals d'un poder, encara que sigui limitat, d'adaptació de la llei és un canvi positiu però seria millor àdhuc que tinguessin un veritable poder legislatiu, és a dir el poder de proposar i votar lleis.
 Pel que fa a la reforma fiscal, es preveu certa autonomia per a aquests ens sense disminuir no obstant això el control de l'Estat central. El Partit de la Nació Occitana, quant a ell, desitja, que les regions recaptin els impostos in situ com al País Basc autònom de l'Estat espanyol i que donin una part negociada a l'Estat central.
 El Partit de la Nació Occitana, a més, lamenta que el cap d'Estat no hagi tocat el tema de la democràcia lingüística a França, lligat a la descentralització. No serà suficient que França ratifiqui la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries. Les regions la llengua d’origen de les quals és diferent del francès han de tenir mes competències en llengua, cultura (edició, espectacles, difusió i media) i educació. Solament podran dur a terme polítiques lingüístiques audaces per a la promoció de les seves llengües en la mesura en què influiran sobre el contingut de l'ensenyament i introduiran el bilingüisme generalitzat com a Còrsega, així com l'ensenyament en llengua regional.
 Això s'ha de fer mitjançant una cooperació estreta entre regions d'una mateixa llengua, quedant clar que aquesta cooperació no té per què limitar-se als temes lingüístics i culturals. Podria conduir a una agrupació de regions amb possibilitat de tornar a dibuixar el mapa d'unes regions per crear, per exemple, una regió catalana a Rosselló, una regió basca en el departament de “Pyrénées atlantiques” i institucions transfrontereres allí on la proximitat lingüística i cultural ho justifica.
 Sense voler fer acusacions infundades, mentre el Parlament no voti una llei, és clar per al Partit de la Nació Occitana que les propostes de François Hollande gairebé no posen en dubte el model centralista francès, molt allunyat de les autonomies i del federalisme dels nostres veïns europeus.
 Mantindrem una vigilància molt estreta quan el projecte de llei estigui examinat pel Senat.
 
 24 de octubre, 2012
 
Partit de la Nació Occitana
10 carrièra de Romàs
F – 47000 Agen (Occitània)
+33 6 76 47 32 12
joan.peire.alari@gmail.com
http://lo.lugarn-pno.over-blog.org
http://www.p-n-o.org

Tag(s) : #Comunicat ( Cat )
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :