Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Comunicat a la premsa

 

catalunyaEl Partit de la Nació Occitana va, celebrar el seu Consell Nacional bianual els diez 6 i 7 de noviembre 2010, a Montauban (Tarn i Garona). Els militants de nombroses regions d´Occitània i els adherents d´honor catalans vinguts especialment desde Barcelona, hi eren presents.

El Partit de la Nació Occitana fa 50 anys que existeix. Per qué parlar de "nació" per Occitània?

Perquè el seu fundador, Francois Fontan pensava que l´existència d´una llengua determina l´existència d`una nació. Hi ha una llengua occitana en la seva diversitat dialectal, així doncs hi ha una nació occitana. En conseqüéncia, França és un Estat plurinacional que es composa de les nacions, francesa, bretona, basca, catalana, occitana, corsa, neerlandesa (Flandes) i alemanya (Alsàcia i Lorena de dialecta alemànic). Però tot i que la llengua occitana tingui un cert reconeixement des de la” llei Deixonne” de l´any 1951, i formi part del patrimoni de França, tal com ho reconeix ara la Constitució  francesa, l´Occitània, la tercera part del sut de l´Estat  Francès, La Vall D´Aran del estat español, i les valls alpines occitanes del Piemont a Itàlia no te cap  reconeixement oficial dins de la Repùblica Francesa. En canvi la Vall d´Aran disfruta d´un Estatut d´autonomia ins de la Generalitat de Catalunya inclosa dins de l´Estat español i l´occità-aranès es llengua co-oficial allà, com el castellà i el català.

El Partit de la Nació Occitana té con objectiu l´emancipació de la Nació Occitana per etapes.

La primera etapa s´ha auria de dedicar a enfortir considerablement els poders de les regions occitanes a França. Fa falta, entre altres coses, que tinguin el poder de recollir tots els impostos, com succeeix als nostres veïns vascos i navarresos a Espanya i unir-nos i reorganitsarnos per treballar conjuntament tot abandonant les rivaltats perjudicials que fan el joc al centralisme de Paris ( per exemple Burdeus i Tolosa).

Ja que una reforma territorial està en projecte a França, el Partit de la Nació Occitana es pronuncia per la supresió de les provincies o departaments i el seu remplaçament per els països històrics i la creació de col.lectivitats noves per els als catalans dels Pirineus orientals i per els bascos dels Pirineus atlàntics.

La segona etapa passarà per l´autonomia interna de l´Occitània “francesa” en el marc de una república francesa federal.

La tercera etapa, a llarc termini, el que pot semblar una utopía però que ès totalment realitzable, serà la reunificació de l´Occitània encaixonada entre Espanya, França, Italia i la creació d´una Republica federal occitana: un Estat Occità membre de l´Unió Europea i de la ONU.

Nosaltres ens afegim, doncs en aquesta gran corrent d´emancipació a Europa al costat dels Bascos, dels Catalans i dels Escocesos i dels Flamencs de Bélgica.

Aquests objectius, segons el Partit de la Nació Occitana solament podran ser esperats per vies democràtiques i pacifiques, el que implica per els seus militants presentar-se tant sovint com sigui posible a les eleccions, sols o preferentment em aliança amb d´altres forces occitanes independents dels partits polítics francesos, de manera que es puguin conquerir el poder en les regions occitanes.

Ara, el Partit de la Nació Occitana aconsella a les regions occitanes que utilitzin polítiques llinguistiques atrevides a favor de l´occità i per sostener i promoure l´economia de les nostres regions.

Mantenir les clases bilingües : de l´Educació Nacional i l´ensenyament de l´occità per immersió a les escoles anomenades “calendretas” que han d´estar integrades en el servei public de l´Educació Nacional. El govern actual no semble gaire decidit a mantener la seve promesa de fa dos anys de fer votar per el Parlament una Llei sobre les llengues regionals, el Partit de la Naciò Occitana manté els esforços dels parlamentaris de tot arreu,que intenten sometre a l´entorn de l´Assamblea General un projecte de llei sobre les llengues regionals.

El Partit de la Nació Occitana saluda l´iniciativa del Parlament català de Barcelona que ha arrivat a reconeixer l´Occità-Aranés oficial a Catalunya i denuncia les maniobres de les forces centralistes de Madrid, especialmente del Tribunal Constitucional Espanyol que posa en judici espectes fonamentals de nou Estatut d´Autonomia votat per el Parlament de Catalunya i que indirectament amenaça els drets adquirits a la Vall d´Aran.

El Partit de la Nació Occitana es felicita de la gigantesque manifestació de Barcelona el passat mes de juliol per l´autodeterminació de Catalunya així com l´éxit de les consultes populars organitzades en alguns municipis catalans que han demostrat que els cataláns volen massivament l´independéncia.

El que el Partit de la Nació Occitana disitja per l´Occitània i Catalunya, ho desitja igualment per totes les Nacions sense Estat del mon.


Partit de la Nació Occitana El  8/11/2010  


Felip Bonnet, president 

F - 31440 Marignac (Occitània)

 +33 6 81 37 81 14

Tag(s) : #Comunicat ( Cat )
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :