Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

 Un nou estat a l'Àfrica
 
Un nou estat ha nascut a l'Àfrica. Després d'un referèndum democràtic guanyant gairebé unànimement per l'opció secessionista, s'ha acabat amb amb mig segle de conflicte armat.
La nova "República del Sudan del Sud"  trenca en dos el Sudan, un dels més grans i rics països d'Àfrica. És la primera vegada que això s'esdevé en aquest continent. Fins ara, l'Organització de la Unitat Africana havia preconitzat un respecte absolut per les fronteres definides per la colonització. Aquest respecte per les fronteres llegades per la colonització ha atiat encara més els enfrontaments ètnics.
El conflicte entre el Nord i el Sud del Sudan s'ha descrit en general com un problema entre un Nord àrab i un Sud negre. Musulmans, d'una banda, i animistes o cristians de l'altra. Però aquest esquema no es correspon amb la realitat. La divisió rau més aviat entre el centre i la perifèria.
Al centre, Núbia és de parla àrab i concep l'Islam amb radicalitat. Els nubians arabitzats són majoritaris i han assumit com a pròpia la identitat àrab, junt amb ells hi dues minories: la dels nubians no arabitzats i la dels àrabs d'origen.
Ben diferent, el sud és animista i cristià, de parla anglesa. Les tres ètnies més importants són els Lwo, els Bari i els Zander.

La nova República del Sudan és doncs un Estat plurietnic. Khartum ha anunciat que respectaria la seva creació malgrat l'absència d'un acord sobre la delimitació de les fronteres, l'estatus de la regió d'Abyei, rica en petroli, l'estatus de les poblacions de cada Estat que visquinal territori de l'altre.

És una derrota per a l'imperialisme àrab i una victòria per als pobles del Sudan del Sud. També pel Darfur que tant va patir.
El Partit de la Nació Occitana saluda la creació de la nova república i espera que sigui democràtica, igualitària i pacífica amb els seus veïns. És també una bona notícia per a l'Àfrica:  els seus pobles han de deixar de ser estats titelles per a viure en harmonia junts, creant federacions o nous estats respectuosos amb la diversitat ètnica del continent.
7 juliol 2011
Partit de la Nació Occitana
Joan Pèire Alari
President interí
10 rue de Romas
F- 47000 Agen (Occitània)
 

Tag(s) : #Comunicat ( Cat )
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :