Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Elecció presidencial francesa


 Elecció presidencial francesaEl Partit de la Nació Occitana afirma que Occitània és una nació el territori del qual està administrat essencialment per l'estat francès actualment i marginalment per l'estat espanyol (Vall d'Aran) i l'estat italià (valls alpines occitanes de la regió Piemont)
 El Partit de la Nació Occitana reivindica a llarg termini, en nom del dret dels pobles a disposar de si mateix, la unificació per vies pacífiques d'aquest territori i l'establiment d'una República federal occitana, sobirana, membre de la Unió Europea i de l'ONU.
 Aquesta república es construirà per etapes (autonomia de les regions occitanes, reagrupament i restabliment dels límits de les regions i federalització de la república francesa).
 Queda clar que cap dels deu candidats per a l'elecció presidencial francesa del 2012 té aquestes reivindicacions. Per això, els que comparteixen més o menys les nostres idees poden legítimament escollir l'abstenció o el vot nul o el vot en blanc.
 No obstant això, alguns candidats han proposicions que van més o menys en la direcció que desitgem.
 Pel que fa a les llengües de França excepte el francès en la república francesa, Eva Joly, François Bayrou i François Hollande són els únics que són favorables a la ratificació de la Carta europea de les llengües regionals i minoritàries que necessitaria una reforma de la Constitució francesa. Nicolas Sarkozy rebutja la ratificació per por de l'auto-segregació i no va complir la seva promesa de 2007 d'una llei sobre les llengües regionals.
 Però, per al Partit de la Nació Occitana, una veritable democràcia lingüística no pot imaginarse sinó dins d'una organització territorial diferent de la república francesa passant per un veritable poder en el terreny legislatiu i fiscal per regions autònomes.
 D'aquest punt de vista, Eva Joly és l'única que preconitza una nova organització de França segons un model federal diferenciat, amb una regionalització enfortida. La regió tindria competències normatives i una àmplia autonomia fiscal.
  François Bayrou no sembla considerar prosseguir la descentralització, més aviat parla de mutualizaciones província-regió i no de la seva fusió. Mantindria els consellers territorials més instauraria la seva elecció per representació proporcional.
 François Hollande, proposant l'acte III de la descentralització, vol que el Parlament voti una llei dels territoris que els atorgaria una autonomia més àmplia en el terreny dels impostos i suprimiria el conseller territorial.
  Nicolas Sarkozy vol que s'apliqui la seva reforma territorial. Els consellers territorials serien un primer pas cap a la fusió província-regió.
 Les proposicions d'aquests candidats no susciten l'entusiasme del Partit de la Nació Occitana. Els altres gairebé no tenen posicions en aquests temes o són pitjors. Llavors deixem la llibertat als electors i electores que comparteixen les nostres idees de decidir-se per l'abstenció, el vot nul o el vot en blanc o pel candidat menys lluny de les nostres idees en la primera volta o també pel vot dit útil, sabent que estem en un sistema polític en el qual els occitans i els altres pobles de França no poden expressar com a tals.
 Partit de la Nació Occitana

Tag(s) : #Comunicat ( Cat )
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :