Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog

Perquè estem a Vilanova de Magalona avui ?

le PNO à VilanòvaEn el moment en que una decisió iniqua de justícia acaba de qüestionar la legitimitat de l’acció valenta del alcalde de Vilanova de Magalona a favor de la llengua i de la cultura occitana sobre el territori del seu municipi, el Partit de la Nació Occitana (PNO) ha vingut participar en la manifestació d’avui per sostenir sense reserves a l’alcalde que ha recorregut.
 

 

Des de 2008 la constitució francesa reconeix les llengues regionals,doncs el occità, com formant part del patrimoni de França. És un progrès però no n’hi ha prou, cal que la llei tradueixi a la pràctica aquest principi constitucional. Nombrosos diputats de totes les tendències, han elaborat amb les associacions una proposició de llei sobre les llengues regionals. Cal que continuïn treballant junts per què sigui adoptada ràpidament i que tal judici sigui impossible. Preconitzant la democràcia lingüística, som en el sentit de la historia. Estem segurs que la majoria de la població de Vilanova n’és conscient i espera que el tribunal d’apel.lació anul.li la decisió presa en primera instància.

Els defensors de la nostra llengua, del nostre país i de la nostra economia són aquí avui.

Per a tots es tracta de saber si la llengua occitana, nostra llengua té dret de ciutat en la República francesa. L’Occitania s’estén sobre tres paisos, el terç sud de l’estat francès, la vall d’Aran en Catalunya i les valls occitanes de l’estat itàlia. Fins ara no té cap reconeixement oficial a la república francesa.

En canvi el vall d’Aran gaudeix d’un estatut d’autonomia dins la generalitat de Catalunya, i el occità hi és llengua cooficial amb el català i el castellà.

La llengua occitana no serà salvada sense que els occitans siguin mestres a casa seva.

El Partit de la Nació Occitana pensa que les nostres regions occitanes hauriem de tenir poders més importants com les seves veïnes basca i catalana que guarden una part dels impostos, i reagrupar-se per treballar junts i abandonar les rivalitats seculars que fan el joc del centralisme de Paris. Regions occitanes amb de recursos suficients podrien tenir una politica lingüística per a socialitzar l’occità però també podrien ajudar les empreses que creen oficis sobre el terreny per tal que els joves que ho desitgen puguin viure al país.

Allò seria ja un progrés, abans que els Occitans, decideixin, un dia, d’anar mès lluny.

Partit de la Nació Occitana
El  12/12/2010

Felip Bonnet, president
F - 31440 Marignac (Occitània)
 +33 6 81 37 81 14


Tag(s) : #Comunicat ( Cat )
Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :